bezpieczne pozycjonowanie pozycjonowanie stron toruń pozycjonowanie sklepów
Pozycjonowanie stron internetowych – pierwsze kroki
Kwiecień 19, 2017
kancelaria adwokacka toruń adwokat odszkodowania prawnik rekompensaty
W sprawie o odszkodowanie pomoże tylko dobry prawnik
Kwiecień 27, 2017

Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Solidne zakręcarki dla przemysłu spożywczego

W przemyśle żywieniowym bardzo istotne jest ścisłe zamykanie produktów. Po pierwsze – produkt po prostu nie ulatuje z butelki lub słoika, przykładowo podczas transportu w inne miejsce. Po drugie – o wiele dłużej ochrania walory smakowe, a to dla Klientów jest faktycznie, najistotniejsze, gdy „przerzucają” półki z zatrzęsieniem artykułów (niekiedy kilkunastu rozmaitych marek). Oraz po trzecie – mamy możliwość go oczywiście stopniować w ten sposób, by krótko mówiąc nie było go ani zbyt wiele ani za mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, gdyż w taki sposób nazywa się maszyny zamykające, między innymi słoiki oraz butelki, koniecznie muszą spełnić ogromnie wiele wielorakich wymagań, aby były dopuszczone na potrzeby masowego generowania produktów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie towarów wyjątkowo czułych, przykładowo świeżego mleka i opracowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest staranne zamykanie opakowań z kilkudniowymi napojami, towarami mlecznymi i wodą mineralną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zakręcające produkty w opakowaniach, to trzeba wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę karuzelową, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Takiego wariantu zakrętarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle żywieniowym, ale również sektorze chemicznym, winiarskim i farmakologicznym.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zamykarki jest dokładnie dostosowana na potrzeby konwencjonalnych nakrywek słojów. Na starcie maszyna odciąga nadwyżkę powietrza, a potem zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do okrągłych konserw – są idealne przy zakręcaniu owalnych konserw, jakie zostały wykonane, przykładowo z cynku.

W przypadku kiedy chcemy dostosować konkretną głowicę, to trzeba wziąć pod uwagę głównie surowiec, z jakiego stworzone jest opakowanie. W takiej sytuacji artykuł zostanie w dokładnej porcji umieszczony w butelce PET lub puszce. Zakręcarki automatyczne posiadają niesamowicie trwałą konstrukcję, jaka zapewnia ludziom bezpieczeństwo. Rzadko ulegają usterkom, jeśli są fachowo stosowane i konserwowane. Zakręcarki to urządzenia, których konstrukcja nieprzerwanie „się rozwija”, gdyż w krótkim czasie powstają bardziej oryginalne pojemniki o rozmiarach innych aniżeli uprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek z uwagi na rodzaj

Ogólnie zakręcarki mamy możliwość poklasyfikować na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki pracujące w jednej linii oraz urządzenia przystosowane do opakowań o naprawdę niewielkich oraz średnich objętościach. Jednogłowicowe możemy natomiast zróżnicować na automatyczne (same pobierają nakrywkę) i w połowie zautomatyzowane (nakrywkę powinniśmy zaaplikować ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo obracające się wokół własnej osi, mają od 3 do 24 głowic i mają opcję pracować na liniach przemysłowych o bardzo dużej wydajności, ze zbiornikami bardzo wrażliwymi i wówczas, kiedy w butelce lub puszce produkt jest na wysokim poziomie. Ostatni wariant jest dedykowany raczej dla sektora farmaceutycznego oraz drogeryjnego (do zamykania choćby bardzo małych porcji wyrobu). W przypadku maszyn frontowych zamykanie jest możliwe nierównomiernie – kilka czy kilkanaście głowic jednocześnie zakręca opakowania z artykułem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się do zamykania wody źródlanej w szklanych butelkach oraz spirytusu. Niewątpliwie zamykarki są ogromnie ważnym odcinkiem na linii wytwórczej, pomimo że nie wymagają w sumie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki maszynom dobrej jakości zauważalnie polepsza się wydajność masowego generowania produktów. Zamykarki mamy możliwość zaprojektować „od zera” (uwzględniając, np. towar do którego ma być dostosowana oraz liczebność zakręcanych opakowań w ciągu godziny).

Następne maszyny używane w procesie produkcji

Do innych urządzeń, za pomocą których powstają całe linie przemysłowe, można zaliczyć: aplikatory etykiet, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, kontrolery, paletyzatory, depaletyzatory, rozdzielniki oraz kartoniarki. Wszystkie wypunktowane urządzenia mamy szansę wyposażyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory koloratek. Typowy tok produkcji prezentuje się dokładnie w taki sposób: wysterylizowane pojemniki docierają na linię fabryczną, są przeliczane i układane. Nalewarki napełniają położone opakowania towarem, a zakrętarki przesłaniają szyjki stosownymi pokrywkami. W krótkim czasie szczelnie zamknięte przetwory trafiają, np. do robotów pakujących. W każdej specjalności proces masowego generowania produktów będzie rysował się troszeczkę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od wariantu produktu. Zatem do artykułów drogeryjnych są dedykowane inne rodzaje maszyn, a do wódki oraz innych napojów alkoholowych – inne.

Jeżeli zainteresował Cię ten temat, wejdź w odnośnik z boku – Zakręcarka – a być może odnajdziesz to, czego aktualnie szukasz.

Strona używa cookies
Ok