Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy za grosze
Wrzesień 28, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny?
Październik 2, 2016

Kawa jest jak ambrozja. Ten pochodzący z Etiopii napój jest zaraz po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Ziemi. Uwielbiają go praktycznie wszyscy – wciąż zabiegani pracy Nowojorczycy i wypoczywający w trakcie siesty Hiszpanie. Najdoskonalsze w kawie jest to, że pojedyncze ziarenko cechuje się innym aromatem. A to z tego względu że krzewy kawowca rosną w odmiennych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i poprawia procesy metaboliczne organizmu. Nie zaskakuje zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie pobudki bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w bardzo ekspresowym tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Inni spożywają tylko mocną, smolistą kawę, znaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Jedno ziarno, tak wiele aromatów. Poznajcie historię kawy, metody jej zaparzania i jej największe zalety.

Skąd się wzięła kawa?

Bez wątpienia miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To podobno tam, na podstawie legendy, pewien pasterz spostrzegł, że osiołki jedzące owoce w kolorze czerwonym są dużo bardziej energiczne, od innych zwierząt. Tymi owocami okazała się kawa. Plemiona zamieszkujące Półwysep Somalijski zaczęły mieszać zgniatane owoce z tłuszczem, by jeść je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku opracowano metodę palenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sympatyków jak i krytyków. Ogromna liczba religijnych radykalistów widziało w kawie napój diabła. Napój ten opisał w XVI wieku europejski eksplorator Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa powoli przenikała na salony starego kontynentu. W samym Wiedniu w XIX wieku istniało ponad 1200 kafeterii. Dzisiaj pije się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Proces wypalania kawy

Eksperci twierdzą, że do przyrządzenia smacznej kawy potrzebne są 2 składniki – świeże i równo wypalane ziarna, oraz dobrzy dostawcy. Zabawa zaczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna rozgrzewane są do temperatury wynoszącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie palenia ziarna kawy wydzielają więcej niż 800 elementów zapachowych . Zależnie od czasu i temperatury wypalania rodzi się unikalny smak i zapach kawy. Potem ziarna są ekspresowo schładzane by na długo mogły zatrzymać swój wyjątkowy zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się jasno brązową barwą. Nie dajcie się nabrać na zapewnienia firm, że ich ciemne, aż czarne nasiona są najdoskonalsze. Są one najzwyczajniej w świecie niestarannie wyprażone co wywnioskujesz od razu po ich gorzkim aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą nadrukowane są certyfikaty organizacji walczących o przyrodę. Kupujemy więc tą droższą kawę, wierząc, że wpłyniemy tym samym na kondycję lasów podzwrotnikowych. Jest to tylko skuteczny środek marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, lecz z opłatą składki członkowskiej. Z tego powodu spora ilość kaw rosnących na najlepszych plantacjach nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej smaku, a nie w estetyce opakowania.

Jedno ziarno, tyle możliwości.

Zaparzanie kawy to swego rodzaju uroczystość. Wpierw wyszukujemy adekwatną kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależne są przede wszystkim od kraju plantacji i czasu palenia ziaren. Potem powinniśmy dopasować wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką technikę zaparzania zastosujemy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalistyczny zaparzacz, który oddziela fusy. Aeropress to technika która łączy cechy French Pressu i walory metody przelewowej. Kawę po prostu wyciska się przy pomocy profesjonalnego urządzenia. Jedną z najbardziej cenionych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z przekłutym dnem. Wkłada się do niego filtr, wsypuje się kawę i polewa powoli gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim zapachem pomału ścieka do dzbanka, poprzez co nie jest zbyt gorąca do wypicia.

Wypróbuj wszystkich metod i znajdź swoją ulubioną. Warto jest poeksperymentować z kawą, ponieważ zawsze może nas ona zaskoczyć swoim zapachem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą jest najlepszy? Jednym z ciekawszych sklepów internetowych, produkujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw zbieranych na najlepszych plantacjach świata. Kawa palona jest na zlecenie i dowożona w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, palonych przez znających się na fachu mistrzów. To perfekcyjna kawa na dobry początek dnia, jak i na przyjemne po południe w gronie znajomych. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wejdź na stronę www sklepu i zamów świeżo paloną kawę: kawy ziarniste do ekspresu.

Strona używa cookies
Ok