Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Jak nowoczesna reklama pomaga w rozwoju firm.
Luty 16, 2017
Pozycjonowanie stron - Skuteczne pozycjonowanie - Pozycjonowanie ceny - Agencja SEO
Na czym polega pozycjonowanie stron?
Luty 17, 2017

Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością uwielbiają wszyscy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek włoskiej kuchni, rozpowszechniony na każdej szerokości geograficznej. Prostota w różnych kompozycjach smakowych, która zawsze smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi umiejętnie nauczyli się komponować nie drogie i sprawdzone składniki, które razem smakują idealnie. Gorąca Italia przyniosła nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie dobre i błyskawiczne w ugotowaniu dania, które łączą przyjaciół przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko lubią jedzenie. Kochają przebywać z rodziną, dyskutując i bawiąc się w towarzystwie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na miejscowych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy rosnące w palącym słońcu południa smakują doskonale. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd tak naprawdę wywodzi się kuchnia Włoch i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zadziwi. Poznaj zatem historię o powstaniu pizzy i o znanych potrawach kuchni włoskiej. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Jaka naprawdę jest kuchnia Włoch?

Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest blisko skorelowana z tradycją danego obszaru. Włosi mocno pielęgnują swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i w trakcie wykonywania drogich im potraw korzystają z przepisów powtarzanych przez babcię. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności dobierania prostych składników i używaniu dobrej jakości (generalnie świeżych) produktów kuchnia ta zyskała wielką renomę i ogólne uszanowanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko wytwarzane jest ręcznie, wedle ściśle ustalonej formuły. Gotowanie „z uczuciem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co więcej należy wymienić jako plus kuchni włoskiej? Naturalnie jej dostępność. Kuchnia ta jest bardzo tania, a wszystko z tego względu, że spora liczba tradycyjnych potraw wywodzi się z ubogich regionów. Kiedyś ubodzy obywatele Włoch korzystali z wyrobów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub uzyskiwane było indywidualnie. Jednak oprócz samego przyrządzania, najważniejsze jest (co celebruje się do dnia dzisiejszego) zajadanie potraw w dużym towarzystwie bliskich. Według Włochów wspólna konsumpcja ma jednoczyć ludzi. Nie ma znaczenia cena posiłku, ale sam moment, który spędza się z rodziną, przy jego kosztowaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Uprawiających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy świeżej bazylii? To podstawowe elementy standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele ewolucji. W każdym regionie smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zaczęło? Dania porównywalne do pizzy znane były już w dawnym Rzymie i co ciekawe stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką popularność uzyskała dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły się otwierać placówki tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one władcę Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by skosztować podawanych tam dań. Prawie sto lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito zrobił dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Władczyni zakochała się w jej smaku i od tamtej chwili pizza ta nosi nazwę „margerita” od jej imienia. Dalej pizza trafiła do Ameryki, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich imigrantów napływających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ I tak pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich nacji – od Koreańczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od położenia geograficznego. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni włoskiej. Pizza nie jest przecież ostatnią znaną potrawą tej strony globu. Włochy przekazały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska przeważnie bazuje na prostych produktach. Na południu kraju gotuje się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i polenty. Na południu najczęściej konsumowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy także, że obok standardowych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować wyjątkowe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, szlachetne oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej części świata?

Chciałbyś skosztować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która gotuje włoskie dania wedle tajemnej receptury. Przygotuj się na mocne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: Pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok